Hoe zorg je als HR-professional voor goede begeleiding, coaching en teambuilding en stuur je medewerkers op de juiste manier aan?
Je ziet en hoort het steeds; hoge burn-outcijfers, hoog ziekteverzuim en veel stress onder de beroepsbevolking. Maar hoe ga je hier als HR-professional of manager mee om? Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers en team goed blijft functioneren? Sterker nog, hoe zorg je dat jouw team zich optimaal voelt en nog beter presteert dan de concurrentie zonder dat dit ten koste gaat van het team?
Uit onderzoek blijkt dat 42% van de verzuimdagen werkgerelateerd is. Uit recent onderzoek van Careerwise onder 3.300 millennials is gebleken dat de hoeveelheid werkenergie voor een groot gedeelte bepaald wordt door de mate van stress, voldoening en betrokkenheid. Een van de conclusies was dat het merendeel (64%) aangeeft dat persoonlijke ontwikkeling het belangrijkst is. Professionele ontwikkeling vindt (maar) 24% van de ondervraagden belangrijk.
Maar hoe zit het nu precies met persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer? Hoe belangrijk is het en hoe wordt dit vorm gegeven? Door middel van een peiling onder HR-managers op LinkedIn heb ik gekeken hoe HR-professionals en -managers met dit vraagstuk omgaan.
Cijfers over persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer
Het merendeel (54%) vindt persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer belangrijk. De grootste drijfveren om persoonlijke ontwikkeling aan te bieden is het behouden van medewerkers (92%) en productievere medewerkers (62%).
Naast de voorgestelde antwoorden werd er aangegeven dat persoonlijke ontwikkeling helpt bij het behalen van bedrijfsdoelstellingen, groei en ontwikkeling van het bedrijf, algehele bedrijfsontwikkeling en kennis up-to-date houden en dat het verplicht is om een bepaalde certificering te behouden.
Interessant om te zien dat 85% aangeeft dat er in de huidige situatie al af en toe tot regelmatig trainingen/workshops worden gegeven. Daarnaast geeft 62% aan dat er al een mogelijkheid tot individuele coaching bestaat. Toch blijkt uit de antwoorden en gesprekken dat er meer en meer behoefte aan is trainingen en workshops (46%), e-learningprogramma’s ter beschikking stellen (38%) en de mogelijkheid tot individuele coaching (31%).
Met de vraag welke onderwerpen relevant zijn voor persoonlijke ontwikkeling, komen communicatie (77%), timemanagement (46%) en doelen behalen (38%) terug in de top 3, waarbij loopbaanbegeleiding een sterk vierde onderwerp is met 31%.
Ook verleggen organisaties hun prioriteiten. Voorheen sprak je een coach of bedrijfsarts als er iets mis was met je (mentale) gezondheid. Nu wordt het door bedrijven steeds vaker preventief ingezet, kunnen medewerkers kiezen uit een menu van persoonlijke ontwikkeling of coaching en worden workshops ingezet om teambuilding of de communicatie te verbeteren. In meer dan de helft van de gevallen (46%) betaalt de organisatie de kosten voor coaching, trainingen en workshops. Een trend die de laatste jaren groeiende is.
Wat doet jouw organisatie?
Hoe doe jij het als hr-professional? Hoe zorg jij voor goede begeleiding, coaching, teambuilding en stuur je op de juiste manier medewerkers of managers aan? Persoonlijke ontwikkeling, je medewerkers en managers weerbaar maken tegen stress, groeien in communicatie en assertiviteit, het alleen of gezamenlijk behalen van doelen en dit op leuke en efficiënte wijze doen, wordt steeds belangrijker.
Workfulness
Bij Motivated Minds werken er dagelijks talentvolle en passievolle coaches en mensen om personen, professionals en organisaties te begeleiden in hun zoektocht naar persoonlijke groei of zakelijk succes. Door middel van verschillende ontwikkeltrajecten, die persoons- en doelgericht wordt ingezet, ondersteunen we mensen, organisaties en afdelingen in het realiseren van hun volledige potentie.
Wil je meer weten over hoe we jouw team of organisatie kunnen helpen groeien? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!