Er zat iemand ongeduldig en nerveus op een witte stoel in de wachtkamer van de huisarts. Deze persoon wilde eigenlijk helemaal niet daar zijn en had het gevoel dat ze geen tijd had voor een bezoek aan de dokter. Eenmaal in gesprek met de arts, hoorde deze persoon dat ze een ernstige burn-out had en direct moest stoppen met werken. De persoon was verward en ongelooflijk verrast door dit nieuws.
Er was verbaasdheid en twijfel in de omgeving van de persoon over het advies van de arts. Anderen beschreven de persoon als iemand die altijd lacht en oplossingen vindt. Maar door meer te delen met anderen die ook een burn-out hadden ervaren, begon deze persoon zich beter te voelen en kreeg ze meer inzicht.
De persoon ontdekte dat veel mensen met een burn-out vergelijkbare eigenschappen hebben die hen ziek maken, maar die ook waardevol kunnen zijn als ze op de juiste manier worden ingezet. Door deze krachtige eigenschappen in het licht te zetten en te erkennen, kan er meer balans worden gecreëerd.
Er werden vijf waardevolle eigenschappen besproken, waaronder het nooit opgeven, altijd beschikbaar zijn voor anderen, hard werken, snel schakelen en gericht zijn op resultaten. Elk van deze eigenschappen had een valkuil en het was belangrijk om deze eigenschappen in balans te houden en te genieten van het moment en het proces, in plaats van alleen het resultaat.
Ben je benieuwd naar deze vijf waardevolle eigenschappen?
1. Geef nooit op – ‘Winnaars mentaliteit’
Je vindt het fijn om te knallen en je bent geen opgever. Als mensen je omschrijven dan zouden ze zeggen dat je altijd recht op je doel af gaat. Mensen om je heen weten dat jij alleen voor het beste gaat en dingen graag perfect aflevert. Wat je in je hoofd hebt voer je ook uit en het liefst direct. Je staat bekend om je prestaties, je motivatie en je inzet. Waar anderen stoppen ga jij door en opgeven komt niet in jou op.
De valkuil is om te perfectionistisch te worden. Hierdoor kan het gevoel ontstaan dat niets goed genoeg is. Dit gevoel kun je dagenlang meenemen en kost een hoop frustratie en energie. Omdat je zo gefocust bent om het beste in jezelf en wellicht in anderen naar boven te halen, kan het niet bereiken van het doel aanvoelen als falen. Hierdoor ben je zelden tevreden en vooral streng voor jezelf.
Belangrijk is om meer te genieten van het moment en het proces in plaats van het resultaat. Kijk eens wat het met je doet als je aan het eind van de dag terugkijkt op wat je gedaan hebt, maar kijk ook eens bij welke momenten je plezier ervaarde. Probeer dit soort momenten vaker in te bouwen.
2. Ik ben er altijd voor je – ‘Loyaal & betrokken’
Je bent enorm toegewijd en betrokken. Je bent bijvoorbeeld toegewijd aan het bedrijf waar je werkt, aan je familie en vrienden. Je stelt je eigen gedrag af op de behoefte, prioriteiten en doelen van anderen. Je bent een waardevolle kracht voor je omgeving. Jouw overtuiging is dat je je altijd voor 100% moet inzetten en dat je betrokken moet zijn bij de missie van een ander.
De valkuil is dat je wellicht te loyaal bent, waardoor je van jezelf, je collega’s, vrienden en familie te hoge verwachtingen hebt. Deze onrealistische verwachtingen leveren uitdagingen op en roepen vaak emoties van frustratie, teleurstelling en boosheid op. Je kunt het moeilijk loslaten en soms offer je jezelf op voor de omgeving.
Belangrijk is om je verwachtingen om te buigen in verrassende en aangename momenten. Anders laat je je emoties sturen door wat anderen in je omgeving wel of niet doen. Je zit dan als het ware in een achtbaan van emoties, gestuurd door de verwachtingen en acties van anderen. Door je te laten verrassen koppel je de verwachting niet één op één aan je emotie.
3. Sociaal mens – ‘Liefde voor een ieder’
Je kunt je enorm goed inleven en haalt daar ook voldoening uit. Je maakt graag tijd voor een ander en bovendien is er altijd ruimte voor de mening of gevoelens van anderen. Je luistert graag! Je wilt graag dat iedereen het naar zijn zin heeft. Wanneer je ziet dat iemand het niet makkelijk heeft schroom jij niet om de helpende hand te bieden, zelfs als dat betekent dat je jouw behoeften even aan de kant moet zetten. Je bent een echte teamplayer.
De valkuil is om een ‘pleaser’ te worden. Je zet je eigen behoeften opzij, omdat die van een ander belangrijker zijn dan die van jou. De angst dat mensen je niet aardig vinden zorgt ervoor dat je moeilijk nee kunt zeggen.
4. Verantwoordelijkheid – ‘Ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe’
Je voelt je medeverantwoordelijk voor de uitdagingen en problemen die zich voordoen in je omgeving. Mensen in je omgeving twijfelen nooit of jij je taken wel gedaan hebt. Je bent sterk in initiatief nemen, maar ook snel in het bedenken van oplossingen. Je bent enorm zelfstandig en zoekt alles zelf uit voordat je om hulp vraagt.
De valkuil kan zijn dat je teveel hooi op je vork neemt en moeilijk kunt delegeren, omdat je er niet op kunt of wilt vertrouwen dat anderen hun verantwoordelijkheid zullen nemen.
Belangrijk is om personen om je heen te verzamelen die je kunt vertrouwen, die uitblinken in bepaalde vaardigheden en kennis, maar ook in mindset en verantwoordelijkheidsbesef. Probeer samen kleine projectjes te starten, zodat je kunt zien dat delegeren wel degelijk mogelijk is. Door dit meerdere malen te doen zul je zien dat uit handen geven, zeker aan de juiste mensen, erg fijn is.
5. Zelfverzekerd – ‘Leiderschap’
Je voelt je zeker over het reilen en zeilen in je leven. Wanneer jij ergens aan begint ben jij goed voorbereid. Je bent goed in plannen en organiseren, voor jezelf en anderen. Waar anderen gaandeweg problemen tegenkomen heb jij die van tevoren al zien aan komen en daar een oplossing voor bedacht. Mensen in je omgeving weten daardoor wat ze aan je hebben. Zelden ben jij degene die voor verassingen zorgt.
De valkuil kan zijn dat je niet los kunt laten. Je wilt graag de controle hebben. Dit maakt het lastig om met anderen samen te werken, omdat zij soms iets op een andere manier doen dan jij gewend bent. Dat kan leiden tot irritaties en frustraties.
Belangrijk is om af en toe dingen op zijn beloop te laten en gewoon te kijken wat er gebeurt. En natuurlijk zullen dingen niet altijd verlopen zoals je wilt, maar dat hoort nu eenmaal bij het leven. Door dingen juist los te laten zul je zien dat de wereld helemaal niet vergaat als je geen controle hebt. Je zult leren dat dingen anders kunnen verlopen en dat dat niet per se goed of fout is.
Herkenbaar?
Herken je jezelf in de bovenstaande punten? In mijn burn-out tijd ontdekte ik dat ik deze eigenschappen overdreef en dat ik door mijn perfectiedrang niet meer kon genieten. Ik leerde dat goed genoeg ook goed genoeg is en zelfs meer dan oké! Mijn oma zei altijd: ‘overal waar te voor staat, een beetje suiker over heen gooien zodat het behapbaar wordt voor jezelf en je omgeving.’ Best een wijze oma, vind je niet?
Hoe mooi zou het zijn om deze waardevolle eigenschappen meer te erkennen? Te doseren? Te omarmen? Ze maken wie je bent en zoveel meer. Wil je hier meer handvatten voor?