Met de tiende editie van de Week van de Werkstress op komst, van 13 tot en met 17 november, staan professionals voor een uitdagende taak: het begrijpen en aanpakken van werkstress.
Het thema van dit jaar, (Ver)binding, werpt een schijnwerper op de essentie van meer dan alleen samenwerken. Het draait om het creëren van een hechte en ondersteunende cultuur en werksfeer waarin iedere medewerker zich gewaardeerd en erkend voelt. Als leidinggevende is het de perfecte gelegenheid om te ontdekken hoe je dit cruciale aspect kunt omarmen en praktische stappen kunt nemen.
Wat is werkstress?
Werkstress is een complexe kwestie die onze moderne werkomgeving doordringt. Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Een te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress en negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.
- 34% van de werknemers geeft werkdruk of stress als reden voor het verzuim
- 1,2 miljoen werknemers in Nederland hebben last van burn-outklachten, dat komt neer op 16%
- 37% van alle werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.
Als werkomstandigheden, zoals de psychische druk en de omgang met anderen, niet goed zijn, kan er werkstress ontstaan. Ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd. Dit is weer iets anders dan het ervaren van werkdruk. Werkstress is de reactie die men heeft op deze druk.
Vaak wijten we het aan de zichtbare druk van deadlines, eindeloze vergaderingen en een overvloed aan projecten. Maar de oorzaken van werkstress gaan dieper dan dat. Ze kunnen worden gevoed door diepgewortelde gevoelens van onzekerheid, een gebrek aan duidelijkheid over de functie of deadlines en het ontbreken van een gevoel van saamhorigheid en ondersteuning van collega’s.
De kern van werkstress aanpakken
Als professional is het van cruciaal belang om de definitie van werkstress te begrijpen en de eerste stappen te zetten om het aan te pakken. Een van die essentiële stappen is het herstellen en versterken van de (ver)binding. Dit gaat verder dan simpelweg samenwerken; het gaat om het creëren van een omgeving waarin openheid, wederzijds vertrouwen en samenwerking de norm zijn.
Door een cultuur van verbondenheid te bevorderen, waarin elke medewerker zich een integraal onderdeel van het geheel voelt, kunnen we de impact van werkstress verminderen en de veerkracht van onze organisaties vergroten. Ontdek in deze blog hoe je als teamleider de eerste stappen kunt zetten in de strijd tegen werkstress en het bevorderen van een gezonde, productieve werkomgeving.
Wat kun je doen tegen werkstress? 7 tips
Door deze praktische tips te implementeren, kunnen managers een positieve invloed hebben op het welzijn van hun medewerkers en de organisatie als geheel. Het creëren van een ondersteunende omgeving en het proactief aanpakken van werkstress kan leiden tot meer betrokken en productieve teams.
Tip 1: Voer het gesprek
Neem de tijd om dit onderwerp in individueel of in teamverband te bespreken. Plan dit vooraf zodat je goed voorbereid bent op dit gesprek en vraag dit ook aan je team.
Kunnen jullie echt naar elkaar luisteren? Observeer je team voorafgaand aan het gesprek en let op stressfactoren. Leg de focus in het gesprek op het in kaart brengen van hun stressbronnen. Dit kan stress zijn uit werk(zaamheden) maar ook uit een thuissituatie.
Stress bij medewerkers kun je onder andere ontdekken door:
- Verandering in gedrag van de medewerker (bv. prikkelbaarheid of teruggetrokkenheid).
- Verandering in hun uiterlijk en/of houding en emotie.
- Plotseling gebrek aan concentratie/inzet.
- Vaker ziek melden dan de persoon gebruikelijk doet.
Tip 2: Stel duidelijke maatregelen
Zorg ervoor dat vage toezeggingen zoals ‘het heeft mijn aandacht’ niet volstaan. Leg concrete afspraken vast om periodiek te evalueren of er verbeteringen zijn opgetreden, en markeer dit met een specifieke datum. Aarzel niet om eerder in te grijpen indien nodig.
Tip 3: Meer autonomie
Geef je medewerkers meer autonomie om hun eigen tijd in te delen. Denk aan de volgorde van taken uitvoeren, momenten waarop ze pauze kunnen nemen, verlof op kunnen nemen of ruimte om initiatieven en creatieve ideeën te delen die ook serieus genomen worden. Daarnaast is het erg fijn voor medewerkers als ze mogen (mee)beslissen over hun werkinhoud.
Tip 4: Begeleiding door een senior of manager
Laat de nieuwelingen of de medewerkers die de controle zijn verloren of te veel stress ervaren eens met hen meelopen. Dit verhoogt ook de collegiale band en de betrokkenheid bij de organisatie. Creëer een klein programma met punten van bekende obstakels, specifiek voor jouw organisatie, en hoe men in jouw organisatie hiermee omgaat.
Tip 5: Ondersteun een flexibele work-lifebalance
Moedig een gezonde balans tussen werk en privéleven aan. Laat medewerkers weten dat het acceptabel is om tijd te nemen voor ontspanning en persoonlijke zaken. Overweeg flexibele werkregelingen, zoals thuiswerken of flexibele uren, om medewerkers in staat te stellen hun werk en persoonlijke verplichtingen in evenwicht te brengen.
Tip 6: Erken prestaties
Toon waardering voor het harde werk van medewerkers en erken hun prestaties. Een positieve feedbackcultuur kan stress verminderen en het moraal verhogen.
Tip 7: Bied workshops, trainingen en cursussen aan
Het aanbieden van een training, workshop of cursus lijkt heel voor de hand liggend, maar toch vergeten veel organisaties de kracht en meerwaarde hiervan. Het geeft medewerkers de ruimte om aandacht te besteden aan hun professionele én persoonlijke ontwikkeling.
Enkele voordelen van workshops, trainingen en cursussen:
- In korte tijd kennis en inzichten opdoen.
- Draagt bij aan de creativiteit en vindingrijkheid.
- Het leren van elkaar zorgt voor een betere groepsdynamiek.
- Medewerkers krijgen de tijd om te reflecteren op het handelen en de werkzaamheden.
Het creëren van een verbindende werkcultuur
Het verminderen van werkstress door middel van (ver)binding vraagt om concrete acties. Het begint met het creëren van een omgeving waar openheid heerst en waar ruimte is voor eerlijke feedback. Dit houdt in dat we actief werken aan het bouwen van vertrouwen binnen teams en het erkennen van de bijdragen van iedereen.
Wil je meer weten over hoe deze benaderingen jouw team of organisatie kunnen helpen groeien? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

Workshop:
Be mindful at work
Deze diepaande workshop opent de deur naar een wereld van zelfbeheersing, stressvermindering en verbeterde communicatie voor jou en je teamleden.
Ontdek niet alleen de kracht van mindfulnes op de werkvloer, maar ook hoe je jouw gemoedstoestand kunt beheersen, je tijd beter kunt plannen en je prioriteiten kunt stellen. Leer hoe je jouw inbox in toom houdt en soepel omgaat met onverwachte projecten van collega’s. Met onze unieke driehoek van mindful werken en praktische handvatten, zul je een hoger niveau van controle en zelfredzaamheid ervaren. Doe mee en laat deze workshop je inspireren om de beste versie van jezelf te worden op de werkvloer!
Productievere medewerkers
en minder werkstress
Verzuim kan behoorlijk wat tijd, energie en financiële middelen kosten. Het werk moet immers blijven doorgaan, wat vaak extra inspanning vergt van zowel jou als de niet-zieke medewerkers. Dit brengt een bijkomende druk met zich mee en kan tot stress leiden.
Klaar om de controle terug te nemen? Download onze e-paper! Hierin onthullen we de dieperliggende oorzaken van werkstress en ziekteverzuim en reiken we je praktische tips en bewezen tools aan die je direct kunt toepassen binnen jouw team en organisatie.
